dilluns, 1 de novembre del 2010

La bèstia indomable


Us seré sincera. No hi entenc,de castells... no sé pas com ho conten.

Però avui,mentre estàvem a punt de marxar m'ha impactat una escena.
Una plaça plena de gent amb un silenci sepulcral i una torre de vuit que pujava i tornava a baixar fent esclatar els crits de la gent.
Avui per primera vegada en la història s'ha aconseguit una fita,s'ha aconseguit carregar i descarregar "la bèstia indomable".

P.D:No us perdeu les imatges són impressionants.
No sé qui va ser,ni tampoc ho vull recordar, va comparar la matança dels toros amb els castells.Quanta ignorància que córre pel món.

14 comentaris:

  1. Com que visc despistat de la vida ja ni me'n recordava de la diada de Tots Sants, ho he hagut d'anar a mirar quan he vist el teu post, sense llegir-lo ni res. Ara, després de veure imatges i vídeos, saber què han fet en tota l'actuació, i què han fet també les altres colles [una diada històrica en tots els sentits], ja et puc dir que la torre de vuit és un castell límit. Amb folre és relativament fàcil. Sense, fins avui era impossible. Vuit pisos, sis de dos persones, i els dos de dalt que són aixecador i enxaneta. Sense suport, a pèl. És la cosa més inestable del món. Però Vilafranca són unes màquines. Un cop més, fan una cosa que es posava en dubte que es pogués aconseguir. Ja ens podem esperar qualsevol cosa. I perquè no els ha donat per fer el pilar de 9, que si no... però és clar, després dels tres castellassos que han fet, anar a pel castell més difícil de tots, suposo que era massa demanar. Tot i que el p8fm tampoc no és abaixar massa el llistó...

    Uf, jo no sóc massa de veure actuacions, si no és que hi he de participar, però aquesta era per veure-la. El 2d8 (torre de vuit) és un castell que m'encantaria fer. Els que la fan són els millors dels millors, però a la meva posició, és a dir, amb els peus a terra i el pes per sobre, la podria fer sense problemes, qualsevol mindundi la podria fer, en realitat. Qui sap, potser algun dia, tot i que ho veig difícil.

    ResponElimina
  2. Aquests de Vilafranca son d'un altre món.
    Ara que veien que van fer la resta de colles, ahir era un dia per estar a plaça, gaudir dels castells des de fora, que és una passada i per que no, posar-se a la pinya a recordar vells temps...
    Aquí, es deia acotxador...

    ResponElimina
  3. jo tampoc hi entenc, però es veu que és un castell històric!

    ResponElimina
  4. Jo tampoc hi entenc en castells però ho vaig veure ahir per les notícies són unes imatges molt belles. Si en som de frikis els catalans! XD

    ResponElimina
  5. Hi ha españols que comencen comparant el toros amb els castells i que ben aviat associaran les sardanes amb el terrorisme islàmic.

    ResponElimina
  6. Ha estat una Diada fantàstica. A banda de la torre de 8 neta, també vam veure la torre de nou els de Mataró i e 4 de 9 dels Borinots de Sants. Per la perspectiva de la foto, crec que érem a prop. :-)

    ResponElimina
  7. IMPRESIONANT!!!
    VISCA LA CULTURA CATALANA!!!!

    ResponElimina
  8. Va ser impressionant! L'alegria dels castellers que ho havien aconseguit era el reflex de l'esforç i les ganes que hi han posat.
    Els que fan aquestes comparacions tan ridícules són els espanyolistes que proven de trobar arguments on no n'hi ha. No s'ho creuen ni ells, el que diuen! Ni cas!

    ResponElimina
  9. XeXu:Tothom té dret a un dia per estar despistat ^-^.Gràcies per les teves explicacions,els números d'on surten m'han quedat una mica més clars.Em pensava que l'enxaneta i l'aixecador també es contaven dins dels noms de les torres.
    No et tanquis portes;sempre pots arribar a fer-ho tenint en compte les teves lesions de casteller,evidentment.^^
    Luthien:Acotxador?Ho veus aquesta no em sona tan.
    són increïbles.I tan quines sensacions poder-les viure a primera fila...
    jordicine:Em passa com el lipdub.Veure'l em fa agafar pell de gallina.Quina passada.
    L'home del sac:Quina cultura més bonica que tenim...no et despistis,d'acord?jejeje
    MARTELL DE REUS:jejeje.Que tontos.El que compte és que no els hi facin cas.Quina paciència.buf!
    Pilar :Així ho vas poder veure de prop!Uau quina sort.Sí,vaig veure que hi havia hagut altres torres d'altres colles.Ets una privilegiada,te n'adones?^-^
    Filadora:Visca,visca i visca.Encara m'estimo més el meu país...
    Albert B:No els hi fem cas,doncs.Tens raó...com que no tenen arguments han d'intentar buscar trampetes per fer-nos caure.Però,el millor de tot és el que han aconseguit aquestes colles.

    ResponElimina
  10. Ja que replico, demano disculpes per haver posat 'dos persones' en comptes de 'dues persones', quina ràbia d'errada. No entenc massa que vols dir amb que aixecador i enxaneta es compten dins el castells. Ells dos són sempre dos pisos (de vegades hi ha més d'un aixecador, però tots compten com un sol pis perquè estan al mateix nivell). S'han de comptar el nombre de pisos 'normals', sense deixar-se els que estan tocant a terre i no es veuen... espera, posem un cas pràctic. Un 3d8. Són 5 pisos de 3 persones a cada pis: baixos, segons, terços, quarts i quints. A sobre hi ha els dosos, sempre són dos i fan més estret el castell. I per sobre, encara dos pisos més, aixecador i enxaneta. En total, 8 pisos, però no tots tenen 3 persones per pis, només els 5 primers.

    En una torre o dos, que és el tipus de castell que té dos castellers a cada pis, com la d'ahir, els dosos es confonen amb un pis, perquè són dos, és clar. El 2d8 d'ahir és com el 3d8 que t'explicava, però és infinitament més difícil, és clar.

    Espero que hagi quedat una mica clar, sol ser difícil quan no ho vius des de dintre, que s'aprèn tot de seguida. Per cert, acotxador i aixecador són equivalents, depèn de la franja geogràfica.

    ResponElimina
  11. XeXu:Ostres moltíssimes gràcies.
    La veritat és que els de sota ja ni els contava a l'hora de fer la torre...diga'm ignorant però em pensava que només eren els que es veien.Me'ls miraré diferent ara.És igual que això que parlen de que ara ho han fet sense protecció.A partir d'ara m'ho miraré amb lupa.^-^

    ResponElimina
  12. Sense protecció no sé què vol dir, perquè de protecció ara en porten més que mai. Suposo que el que volen dir és 'sense folre'. Aquest castell, la torre de vuit, fins ara sempre anava amb folre (el primer pis de pinya sobre la pinya que toca el terra, que solen anomenar 'soca'), i ara han aconseguit fer-lo sense folre. La diferència és abismal entre els dos castells, res a veure.

    Bé, els dels nuclis ja estem acostumats que ningú ens tingui en compte, som trossos de carn perquè es llueixin els que surten a les fotos. Però nosaltres estem a sota, almenys comptem com a pis, som el primer pis.

    ResponElimina
  13. No había nunca apreciado esta figura.. es impresionante

    besos,maría.

    ResponElimina
  14. XeXu:Perdó.Em pensava que la pinya de sota no contava...:P.Si,si això estar clar,sou els que sempre us endueu els cops,el matalàs d'ajuda.I és que sense vosaltres...ja ho veus sou importants.Em buscaré el cideo amb folre i així ho compararé.^-^
    sauze:Estoy de acuerdo contigo.Es impresionante...sin palabras.Petonets.^^

    ResponElimina